Składniki:
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
100 g masła (polecam mleczne)
2 jajka
kruszonka: 75 g masła, 50 g cukru, 150 g mąki
śliwki
Wykonanie:
masło rozpuścić
drożdże rozczynić w ciepłym mleku, dodać po łyżeczce mąki i cukru, odstawić do podwojenia objętości
jajka zmiksować z cukrem, dodać zaczyn, mąkę, wyrobić przy pomocy miksera
cały czas wyrabiając, dodawać stopione masło, wyrabiać aż do powstania jednolitej masy
przełożyć ciasto do foremki (25x30 cm) , odstawić do wyrośnięcia (ok. 1h)
z podanych składników zrobić kruszonkę, odstawić do lodówki
śliwki umyć, wypestkować i poprzekrawać na pół
na wyrośniętym cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu
posypać całość kruszonką
piec w 160 stopniach ok. 35-40 minut (do zarumienienia kruszonki)

Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCo to jest osiem miesięcy ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)