serków i jogurtów, które jem w chyba hurtowo twaróg dołączył. Więc bym powiedziała, że z każdym produktem trzeba się oswoić-a co jak co, ale w twarogu nic złego być nie może, a wręcz przeciwnie.
Ten spód to boskie ciasto pełne aromatu i smaku kawy, które idealnie sprawdzi się w duecie z sernikiem na zimno. Sernik nie byle jaki, z prawdziwego twarogu, co też nie jet bez znaczenia dla jego konsystencji. Ja uzupełniłam te smaki jeszcze w dodatek dżemu porzeczkowego, dla przełamania smaku. (Co to za deser bez owoców?)
Składniki:
ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącego mleka
12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
szczypta soli
masa serowa:
250-350 g twarogu (mazistego)
400 g serka naturalnego homogenizowanego
50 cukru pudru
duża szczypta cukru z wanilią
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki mleka
opcjonalnie: 50 g miękkiego masła, 3 łyżki dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
kawę rozpuścić w mleku, ostudzić
masło utrzeć z cukrem , dodać po kolei jajka nadal miksując, dodać połowę mąki, połowę, kawy rozpuszczonej w mleku, zmiksować, dodać resztę składników i zmiksować do połączenia
przełożyć do formy-ciasto powinno mieć grubość ok. 2 cm i tak potem dużo urośnie, piekłam w tortownicy 25 cm średnicy, nadmiar ciasta można spożytkować na upieczenie babeczek
piec w 170 stopniach ok. 25 minut
ostudzić
wierzch ciasta skroić i pokruszyć, tak aby można było posypać nim wierzch sernika
do 1/4 szklanki mleka dodać żelatynę-rozpuścić w kąpieli wodnej
twaróg zblendować/zmielić/zmiksować, dodać serek naturalny, cukier, zmiksować, im bardziej puszysta masa tym lepiej jeżeli dodajemy masło, to dodawać stopniowo, ucierając na wolnych obrotach robota
łyżkę/dwie wymieszać z żelatyną, ciągle miksując dodawać żelatynę do masy
masę sernikową wyłożyć na kawowe ciasto
wierzch można posmarować dżemem porzeczkowym
posypać okruchami, z odkrojonego wierzchu
schłodzić w lodówce kilka godzin


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz