To ciasto można jeść i jeść, nie znudzi się ani nie przestanie smakować. Jest pyszne, puszyste i ma aromat, który powala te cukiernicze i piekarnicze zapachy na kolana.
Składniki:
200 g margaryny
5 białek
5 żółtek
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
odrobina cukru waniliowego
płaska łyżka kakao
ok. 5 jabłek (najlepiej złota lub szara reneta)
Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę
dodajemy jogurt, ucieramy do momentu ujednolicenia się masy
dodajemy stopniowo żółtka, nadal ucierając,
dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączymy z masą
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką lub łyżką-delikatnie, ale dokładnie
3/4 ciasta wykładamy do formy, układamy na nim gęsto obrane i pokrojone w półksiężyce jabłka
resztę masy mieszamy z kakao i wykładamy na wierzch ciasta, aby pokryło jabłka
pieczemy w 180 stopniach ok.40-45 minut


Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOj, chyba upiekę;)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń