Banana bread to kolejny klasyk amerykańskiej kultury kulinarnej, tak samo jak apple pie czy pumpkin pie na Halloween. Wbrew pozorom nie jest to ciasto 'killer' nawet w amerykańskiej wersji, jednak moim zdaniem naturalna słodycz bananów w pełni może zastąpić cukier, a jogurt naturalny masło.
Składniki:
4 dojrzałe banany
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
jajko
aromat waniliowy/cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (trochę więcej)
opcjonalnie: suszone owoce, mód-dodadzą ciasto słodyczy, jeżeli ktoś preferuje bardzo słodkie ciasta
Wykonanie:
banany zblendować, dodać jako, jogurt, połączyć
wsypać suche składniki wsypać do masy i wymieszać
piekłam w keksówce 10x20 cm ok.50 minut w 170 stopniach

Mi zawsze wychodzi zakalec... jest strasznie wilgotny :( Ten na taki nie wygląda - tutaj ciasto jest jednolite... nie wiem dlaczego mi nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńlekko, a jak pysznie!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Świetny zdrowy, fit przepis. Zapisuje i wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńMa cudowny kolor, smakował zapewne bajecznie :)
OdpowiedzUsuń