Zanim zrobiłam te pierożki zastanawiałam się nad jaką tartą z jabłkami i pianą czy budyniem. Kiedyś jabłka piekłam tez w rożkach z ciasta francuskiego. A gdyby tak połączyć kilka form pierogi, kruche ciasto i nadzienie z jabłek? Przepis to zdecydowana odpowiedź na to pytanie. Miał być eksperyment, wyszedł genialny przepis. Jeżeli nie zamierzamy robić całej blachy szarlotki, a mamy na nią ochotę to te pierożki aż proszą się o przygotowanie.
Składniki:
100g masła/margaryny
200g mąki pełnoziarnistej
3-4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
*
2-3 jabłka
cynamon
Wykonanie:
z podanych składników zagniatamy ciasto,
odstawiamy na ok. 10 minut do zamrażalnika
jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach
mieszamy z cynamonem
po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki o dużej średnicy wycinamy kółka
dalej postępujemy jak przy lepieniu tradycyjny pierogów, nakładając farsz i zlepiając końce
pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz