Szarlotka- kruche ciasto z pysznymi jabłkami i cynamonem o niezastąpionym smaku.
Przedstawiam przepis na najlepszą szarlotkę jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić.
Składniki:
3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
200g margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 6 dużych jabłek (1,5-2kg)
cynamon
cukier
2 białka
2 łyżki cukru
Wykonanie:
z mąki, cukru, szczypty soli, żółtek margaryny, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto
dzielimy na pół jedną część chłodzimy w lodówce ok.1-2h
drugą dzielimy na mniejsze i zamrażamy
jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cynamonem i cukrem
schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach
wykładamy jabłka
ubijamy białka na końcu dodając cukier na lśniącą sztywną pianę
wykładamy na jabłka
zamrożone ciasto ścieramy na tarce posypujemy nim szarlotkę
(radzę to robić partiami, aby ścierane ciasto się nie posklejało)
wstawiamy do piekarnika na ok. 1h przy temperaturze 160-150 stopni, pieczemy aż wierzch porządnie się nie zarumieni



a jaka cudna kruszonka! wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń