Składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
175 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki oliwy
sól
farsz:
paczka mrożonego szpinaku
kilka suszonych pomidorów
3 łyżki twarogu
ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
zagnieść ciasto z podanych składników
rozwałkować (nie za cienko), podsypując mąką i wyciąć krążki
szpinak rozmrozić, wymieszać z pokrojonymi pomidorami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, twarogiem, doprawić, odsączyć jeżeli zebrała się woda ze szpinaku
nakładać farsz na krążki, formując pierogi, ja nie mogłam się zdecydować co do sposobu zlepiania brzegów, stąd te anomalne kształty
wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, z dodatkiem odrobiny oleju,
gotować 2-3 minuty od wypłynięcia




Połaczenie idealne :)
OdpowiedzUsuń