Idą święta wielkimi krokami, dziś Mikołajki, jakie prezenty, czy jakoś szczególnie obchodzicie ten dzień? Moje Mikołajki celebrowałam pysznymi goframi drożdżowymi, posypane cukrem pudrem lub z czekodżemem śliwkowym-idealnie.
Składniki:
1 szklanka mąki
1/2-3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
2 łyżeczki cukru
ok. 20 g drożdży
szczypta soli
Wykonanie:
drożdże rozczynić z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić na ok. 10 minut
jajko roztrzepać, dodać przesianą mąkę i wyrośnięty zaczyn, szczyptę soli
wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta
odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2-1 h
piec w rozgrzanej gofrownicy (można uprzednio odrobinę ją natłuścić) ok. 5 minut


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz