Był już przepis na krem z marchwi z dodatkiem pomarańczy, teraz czas na bardzo klasyczną zupę z klasycznych warzyw: marchwi, pora i pietruszki. Prostota przygotowania, a także samku prowokuje do nadania tej zupie miana wegańskiego rosołu. To naprawdę pyszny, niezwykle aromatyczny, nieskomplikowany w przygotowaniu krem, dlatego polecam wypróbować przepis już teraz.
Składniki:
5 marchewek
pietruszka
por
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
0,750-1 l wody
Wykonanie:
warzywa umyć i obrać, pokroić na talarki
do garnka wlać olej
poddusić na nim warzywa przez ok. 10 minut
zalać warzywa taką ilością wody aby pokrywała całkowicie zawartość garnka, dodać przyprawy
gotować aż marchewka będzie miękka (ok. 15 minut)
na koniec można zupę dosolić wedle uznania
zblendować na krem
proponuję podawać z natką pietruszki i opcjonalnie podprażonymi nasionami słonecznika

uwielbiam tego typu kremy :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jestem fanką takich zup - ciepłe, zdrowe i rozgrzewające - idealne na zimowe dni :)
OdpowiedzUsuń