Święta bez pierniczków, a raczej bez ich przygotowywania to nie święta..
Swoje zaczynam piec na kilka tygodni przed świętami, aby nabrały charakterystycznego smaku przechowywane w szczelnych puszkach. Oczywiście na jednej wersji nie poprzestaje, stąd też publikuje kilka przepisów a oto pierwszy z nich.
Przepis I
Składniki:
500 g mąki
200 g cukru pudru
150 g masła
150 g masła
4 łyżki miodu
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przypraw korzennych/piernikowych
szczypta soli
Wykonanie:
ze wszystkich składników zagnieść ciasto
rozwałkować cienko, lekko podsypując mąką, wyciąć ciasteczka
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 170 stopniach, jeżeli mamy dobry piekarnik to ok. 5 minut, jeżeli nie będą się spiekały można przedłużyć do 10 minut, zależy to też od wielkości naszych pierniczków lub pierników :)


Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń