Krem jaglany lub jak kto woli-jaglanka to mój odpowiednik owsianki, choć wyglądem może bliżej mu do budyniu... Ale z ulubionymi dodatkami jest przepyszny, szczególnie na śniadanie.
Składniki: (3-4 porcje)
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
ok. 2 szklanki mleka
opcjonalnie miód
Wykonanie:
kaszę prażymy przez chwilę w suchym garnku
zalewamy wodą i płuczemy kilkakrotnie
potem zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy (po zagotowaniu) ok. 15 minut,
po czym zostawiamy kaszę pod przykryciem (najlepiej przynajmniej godzinę)
gotową kaszę przykładamy do naczynia, w którym będziemy blednować i zalewamy ją mlekiem, w razie potrzeby dodajemy miód, blendujemy na krem
i gotowa JAGLANKA
DŻEM POMARAŃCZOWY
(słoiczek)
3 pomarańcze
kawałek skórki pomarańczowej
1-2 łyżki cukru
pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę
przekładamy do garnka
dodajemy kawałek (dosłownie) sparzonej skórki
dusimy pod przykryciem
po kilkunastu minutach blendujemy, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia
zminiejszamy ogień i gotujemy, aż do wyparowania wody i zgęstnienia dżemu
przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odwracamy na kilka minut do góry dnem
(słoiczek)
3 pomarańcze
kawałek skórki pomarańczowej
1-2 łyżki cukru
pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę
przekładamy do garnka
dodajemy kawałek (dosłownie) sparzonej skórki
dusimy pod przykryciem
po kilkunastu minutach blendujemy, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia
zminiejszamy ogień i gotujemy, aż do wyparowania wody i zgęstnienia dżemu
przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odwracamy na kilka minut do góry dnem

Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń