Oto szybki, prosty, a przy tym niesamowicie smaczny i zdrowy obiad. Można dodać inne lub zamienić wybrane warzywa a także pokombinować z dodatkami.
Składniki:
szklanka kaszy pęczak + 2 pełne szklanki wody do ugotowania
3 marchewki
1/2 selera
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli czerwonej
1-2 ząbki czosnku
zioła, sól, pieprz
łyżka oliwy
kilka łyżek sosu sojowego
opcjonalnie -kilka łyżek przecieru pomidorowego
Wykonanie:
kaszę ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem soli, przez ok, 20 minut, po ugotowaniu zostawić pod przykryciem
cebulę posiekać, marchew i seler zetrzeć na tarce, pokroić paprykę, czosnek przecisnąć przez praskę
do garnka wlać oliwę, poddusić cebulę i czosnek, dodać marchew, selera, paprykę-dusić do momentu, gdy warzywa będą miękkie, +/- przez kilkanaście minut
dodać kaszę
dodać przecier, pomidorowy, sos sojowy, zioła i przyprawy do smaku (u mnie sos sojowy zastępuje sól, dodaje tylko mieszankę ziół i pieprz)
gotować jeszcze przez kilka minut

takie podanie pęczaku na pewno by mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuń