Składniki:
spód:
80g mąki
50g masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (można zastąpić kakao)
szczypta soli
zagnieść wszystkie składniki, odstawić do zamrażalnika na kilkanaście minut
po wyjęciu rozwałkować najlepiej już na papierze, wyciętym na kształt formy (u mnie tortownica 26)
zapiec w 170 stopniach przez 10 minut
masa serowa:
500g jogurtu greckiego
3 jajka
50g cukru pudru
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy bez cukru
szczypta soli
Wykonanie:
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
dodawać stopniowo przesiany cukier puder i cukier waniliowy, nadal ubijając, aż piana będzie sztywna i śliniąca
żółtka zmiksować z jogurtem i budyniem
dodawać stopniowo do masy ubite białka, mieszając delikatnie łyżką
masę przełożyć na podpieczony spód
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zmieniejszyć temperaturę do ok. 160, piec ok. 50 minut


Bardzo lubię taki sernik za jego kremowość i delikatność :)
OdpowiedzUsuńSerniki na jogurcie są takie cudownie kremowe... Wspaniale Ci się udał :)
OdpowiedzUsuń