Można je nazwać wersją light klasycznych drożdżowych placków z jabłkami smażonych na oleju.
Te są nawet pełnoziarniste i do jabłek dołączyła też węgierka, bardzo pyszne...
porcja ok. 8 placków
Składniki:
100g mąki pełnoziarnistej (u mnie 50g pszennej i 50g żytniej)
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 białko
szczypta soli
20g drożdży
jabłko pokrojone w kostkę, śliwka
Przygotowanie:
drożdże rozczyniamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki
odstawiamy do wyrośnięcia
do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, białko jaja, szczyptę soli i łączymy, dokładnie mieszając
zostawimy na ok. pół godziny do wyrośnięcia
dodajemy pokrojone w kostkę jabłko (ilość na oko)
można je zrobić w wersji ze śliwką wtedy małe kawałki czy nawet połówki małej śliwki układamy na plackach po wylaniu ciasta na patelnię
smażymy na rozgrzanej, odrobinę natłuszczonej wcześniej patelni

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz