Daję słowo-nie poznacie się, że nie ma w tym ciachu mąki. Jest tylko jaglanka, z której ostatnio robiłam naleśniki też z bardzo dobrym skutkiem. Co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zastosowanie kaszy jaglanej jest wszechstronne (u mnie co prawda zamyka się na daniach na słodko, ale to już kwestia preferencji).
W każdym razie ktoś to lubi eksperymentować z kaszą jaglaną, albo nie lubi, a ma ją pod ręką musi zrobić to ciacho!
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 jajka
50 ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
1/2-3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
kaszę prażymy przez kilka minut na suchej patelni lub w garnku, następnie płuczemy
zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy ok. 15 minut od zagotowania
zostawiamy do 'ochłonięcia'
później bledujemy kaszę z mlekiem na gładki krem
dodajemy olej, cukier, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, żółtka-wszystko łączymy na gładką masę
na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką
pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40 minut


zdrowe i pyszne! najlepsze :)
OdpowiedzUsuń