Dynia to twarde warzywo... Nóż nożem, ale po pokrojeniu na średnie kawałki jednej, małej dyni ledwo czułam rękę. Tak więc żeby ułatwić nieco sobie ułatwić dynię w przygotowaniu, należy ją pokroić wraz ze skórą i zapiec w piekarniku, wtedy skóra łatwiej odejdzie (i mamy szanse nie stępić noża). Tak upieczoną można zjeść jako dodatek do różnych dań czy zblendować i zamknąć w słoiku ''na później". Jak zrobić taki mus?
Wykonanie:
dynię przekroić, pozbawić pestek
pokroić na średnie kawałki, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec, aż zmięknie- ok 20 minut
przestudzić
pozbawić dynię skóry i zblednąć
mus przełożyć do słoików, dobrze zakręcić
zawekować:
słoiki wstawić do garnka zalać woda i gotować ok. 15 minut od zagotowania wody
po tym czasie wyjąć słoiki, postawić je do góry dnem na ok. 10 minut
wieczka przykrywek powinny zostać 'wciągnięte"

a słoiki zalewasz wodą do jakiej wysokości, aby je całkowicie zakryć?
OdpowiedzUsuńdo połowy wysokości słoików
OdpowiedzUsuń