Bardzo prosty przepis na krem ze szpinaku. Powstał empirycznie i raczej spontanicznie, z niechęci do ciągnących się składników w wyszukanych przeze mnie przepisach (buliony wegańskie, mleko koksowe, sojowe, tofu, całe bukiety przypraw) w Internecie.
Składniki:
250 g szpinaku świeżego (nawet z łodyżkami)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ziemniaki
sól
wrzątek
Wykonanie:
cebulę i czosnek siekamy
chwilę podsmażamy z dodatkiem oleju w garnku
dodajemy szpinak (zmniejszy swoją objętość, więc należy go trochę przygnieść)
dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki
zalewamy zawartość garnka wrzątkiem (poziom wody ma być równy zawartości)
dodajemy sól
gotujemy aż ziemniaki zmiękną
blendujemy na krem
Prawda, że proste?

Ale kolorrrrrrrrrrrrrrrr :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)