Składniki:
300 g soczewicy czerwonej
6 marchewek
1,5 cebuli
3 ząbki czosnku
3-4 jajka
sól, pieprz
opcjonalnie: ostra papryka, odrobina ziół, śliwka suszona
Wykonanie:
soczewicę gotujemy w ok. 3 szklankach wody z dodatkiem soli przez 20 minut (+/-), po ugotowaniu najlepiej zostawić na jakiś czas pod przykryciem
marchewkę ścieramy na tarce
cebulę siekamy, szklimy na oleju
do cebuli dodajemy startą marchewkę i dusimy, aż zmieni kolor pod przykryciem
przestudzoną soczewicę łączymy z marchewką i cebulą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz (ja dałam odrobinę chili), dokładnie mieszamy
na końcu dodajemy jajka i mieszamy
tak przygotowaną masę soczewicową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy przez ok 40 minut w 180 stopniach

wygląd na mocno zbity, apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńFaaajne :) A soczewica taka zdrowa, mniam :)
OdpowiedzUsuń