Naleśniczki mogłabym jeść bez przerwy a jeszcze bardziej uwielbiam je robić. Pancakes próbowałam już wielu wersjach, jednak najlepsze są te z maślanką i nie oszukujmy się to mąka tortowa zapewnia im puszystość, więc na rzecz placuszków poświęcam się z jej użyciem.
Dziś pancakes w wersji z owocami: śliwkami, jabłkami i malinami. Najlepiej smakują ciepłe z odrobiną jogurtu naturalnego.
Składniki:
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka zsiadłego
szklanka mąki
jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
*pokrojone w małe plasterki jabłka, śliwki, maliny
Wykonanie:
jajko rozbijamy z maślanką, jogurtem, mlekiem
dodajemy szczyptę soli, cukier, mąkę z proszkiem
mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji
smażymy na rozgrzanej, tylko natłuszczonej patelni
po wyłożeniu ciasta na patelnie w placka "wtykamy" owoce, tak aby lekko się zagłębiły
smażymy na drugiej stornie (tej z owocami na wierzchu) nieco krócej, gdyż mogą się przypalać
Smacznego!


super placki!
OdpowiedzUsuń