Jakoś ze śliwkami przychodzi jesień. W naszych potrawach pojawiają się one dosyć często. Jednak ciasto z węgierkami to wręcz klasyk idealny na wczesnojesienne popołudnia.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
śliwki
Wykonanie:
margarynę rozpuścić
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
dodać cukier nadal ubijając
dodać stopniowo żółtka, aby każdy dobrze utarło się z białkami
dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszać szpatułką lub łyżką do połącznia z masą jajeczną
na końcu dodać rozpuszczoną, przestudzoną margarynę, mieszać do połączenia z ciastem
piec 50 minut w 170 stopniach



o, tak - placek ze śliwkami to zwiastun jesieni. bardzo smaczny zresztą :)
OdpowiedzUsuńŚliwki na czasie więc ja chętnie taki placek zrobie
OdpowiedzUsuńKubek gorącej herbaty i kawałek takiego ciasta, i najbardziej deszczowa jesień mi nie straszna ;)
OdpowiedzUsuń