Przepis stary, sprawdzony, smaczny od babci, wart wyrabiania ciasta
Duży przepis na kg mąki [ok. 48 małych bułeczek] (ja podejmuje się zazwyczaj mniejszej porcji)
Składniki:
1 kg mąki
2 jajka + 2 żółtka
70 g drożdży
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
Wykonanie:
mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut
mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli
jajka rozetrzeć z cukrem, dodać do mąki
margarynę rozpuścić, dodać do mąki
dodać wyrośnięty zaczyn do mąki, wymieszać i zagnieść, aż ciasto będzie odchodzić od ręki
ciasto odstawić do wyrośnięcia
formować małe placuszki, na których układamy owoce i zawijamy brzegi do środka
piec ok 15-20 min w 170 stopniach



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz