Oczywiście sam tak owy ser jest i jak najbardziej sernik też. Ale chodzi o to, że idąc do sklepu po produkty na to ciasto nie sięgamy po produkt o nazwie 'ser', a kupujemy kwaśną śmietanę i mleko.
Gdy miałam okazję spróbować tego ciasta ostatnio, wiedziałam, że muszę je zrobić i akurat nadarzyła się okazja...
Składniki:
3x 330 ml śmietany 18%
1 l mleka
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła (125g)
około 40 herbatników o standardowym rozmiarze
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
wyłożyć herbatnikami formę
mleko zagotować
jajka wymieszać ze śmietaną, dodać do gotującego się mleka, od razu zmniejszy gaz (minimalne bulgotanie powinno być widoczne)
całość po ugotowaniu, i wyraźnym oddzieleniu serwatki, należy przełożyć na sitko lub gazę, odsączyć i wystudzić
masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodawać przestudzony ser po łyżce
gdy ser ma grudkową konsystencję można pod koniec ucierania użyć blendera
dodać do masy łyżkę soku z cytryny
masę wyłożyć na herbatniki
przykryć ser ich kolejną warstwą
Polewa:
nie mam z nią dobrego doświadczenia, niestety, ale z nią ciasto smakuje wręcz idealnie
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
100g masła
3 łyżki kakao
cukier rozpuścić w wodzie, dodać masło, rozpuścić, zestawić z ognia
dodać kakao i wymieszać
wyłożyć na ciasto
nie mam z nią dobrego doświadczenia, niestety, ale z nią ciasto smakuje wręcz idealnie
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
100g masła
3 łyżki kakao
cukier rozpuścić w wodzie, dodać masło, rozpuścić, zestawić z ognia
dodać kakao i wymieszać
wyłożyć na ciasto





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz