Składniki:
500 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie po połowie pszenna razowa i żytnia razowa)
50-60 g drożdży
1 niepełna szklanka cukru (jeżeli lubicie słodkie dajcie czubatą szklankę)
1 szklanka lekko ciepłego mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
śliwki
Wykonanie:
wieczorem...
cukier zalać mlekiem, olejem, rozkruszyć drożdże, nie mieszać przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na całą noc
rano...
mąkę wsypać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, zaczyn utrzeć mikser na gładką masę
ostawić na ok.1/2 h do wyrośnięcia
Kruszonka:
3 łyżki mąki (pełnoziarnistej)
2 czubate łyżki cukru
2 łyżki masła
wszystkie składniki połączyć i utrzeć na kruszonkę
ciasto przełożyć do większej blaszki, poukładać gęsto śliwki, posypać kruszonką
piec ok. 50 minut w 170/180 stopniach
po upieczeniu zostawić na 5 minut w uchylonym piekarniku i wyjąć



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz