Uwielbiam naleśniczki, placki, pancakesy i mogłabym jeść je cały czas. Jeżeli chodzi o amerykańskie naleśniki to nie filozofia, że najlepiej wchodzą z pszennej mąki. Ale chyba nie miałbym sumienia jej aż tak często używać do naleśników. Od dawna myślałam nad zdrowszą alternatywą, taką 'niemączną' i postanowiłam użyć płatków jako zamiennika mąki. Te owsiane pancake'i są pyszne, szczególnie posypane wiórkami kokosowymi! Polecam wypróbować!
Ja następnym razem zabiorę się za takie owsiane, ale pokombinuje z owocami :).
Składniki:
4 łyżki zmielonych płatków- u mnie 3 łyżki owsianych i 1łyżka żytnich
1 jajko (najlepiej małe)
1//3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
wszystkie składnik razem dobrze wymieszać
smażyć na rozgrzanej, tylko natłuszczonej patelni


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz