Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/3 szklanki jagód
- rozpuścić masło
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier, kiedy po przechyleniu miski do góry dnem piana będzie się trzymać to znaczy, że białka są prawidłowo ubite
- dodać żółtka, nadal miksując, teraz na wolniejszy obrotach
- dodać mąkę z proszkiem, najlepiej w partiach i wymieszać delikatnie łyżką
- dodać powoli lekko ostudzone masło i wymieszać
- gotowe ciasto przełożyć do formy, u mnie tortownica ok. 22 cm średnicy
- jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, (ok. 1 łyżka mąki), chodzi o to aby jagody był obtoczone w mące, mąką która się nie 'przylepi' jest zbędna
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Piec ok. 45 min w temperaturze 180-170 stopni




Pięknie Ci "się upiekło" :) Lubię takie ciasta właśnie ze względu na prostotę wykonania :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam