Składniki:
- włoszczyzna (u mnie młoda)
- 1/2 naci selera i pietruszki z włoszczyzny
- przyprawy: sól, pieprz mielony, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu niemielonego
- 0,5 kg pieczarek
- łyżka masła
- 5-6 ziemniaków
- włoszczyznę i nać wkładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem
- po zagotowaniu dodać przyprawy
- gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je
- pieczarki kroimy w talarki, solimy, przysmażamy na maśle
- ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę
- przysmażone pieczarki dodajemy do bulionu warzywnego, razem z 'sosem' pieczarkowym
- dodajemy ziemniaki, gotujemy aż zmiękną
- warzywa z włoszczyzny ścieramy na tarce, dodajmy na koniec do zupy
- ja na talerzu (jak widać) lekko zaprawiłam śmietaną

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz