Po wielu próbach mogę śmiało stwierdzić, że doszłam do najlepszego przepisu na pizzę :) Wcześniej próbowałam robić i zamiast włoskiego specjału jak w podanych przepisach wychodziła sucha buła w dodatku często nie pasująca smakiem do innych dodatków. Szukałam, porównywałam, a na końcu połączyłam wiadomości i lekko zmodyfikowałam.
Ciasto jest pyszne i lekkie! Warte wyrabiania i zjedzonych kalorii
Składniki na ciasto:
- 400g mąki
- 30 g drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy
- wodę połączyć z mlekiem lekko podgrzać
- mąkę wsypać do miski
- dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, oliwę
- dodawać powoli rozcieńczone mleko
- wyrabiać do momentu odchodzenia od rąk
- odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h
- rozwałkować, podsypując KASZĄ MANNĄ
- kolejny krok jest nade artystyczny, gdyż w pełni zależy od naszej wyobraźni,
wg mojej wyglądało to tak:
-zrobiłam sos pomidorowy mieszając koncentrat pomidorowy z keczupem, odrobiną oliwy, ziołami czosnkiem, posmarowałam nim spód do pizzy
-posypałam mozzarellą i żółtym serem, sery zetrzeć lub pokrojone pokroić sitkiem takim jak do sałatki jarzynowej
-dogadałam pokrojone pieczarki i ugotowany brokuł, dla innych domowników szynka :) - wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, blachę najlepiej nagrzać w piekarniku (w pizzeriach pizza jest pieczona w kamiennym piecu i ma przecież bezpośrednio kontakt z gorącym kamieniem)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz