Składniki:
(duża porcja, zdecydowanie większa niż na moją blaszkę na zdjęciach)
- 500g mąki
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła/margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wszystkie składniki wsypujemy/wkładamy do miski i zagniatamy ciasto
- 1. ciasto dzielmy na dwie części jedną zamrażamy, drugą tylko chłodzimy (min 1 h w lodówce)
lub
2.całe ciasto chłodzimy - po wyjęciu 1/2 ciasta rozwałkować na miarę blachy
- wykładamy jabłka z cynamonem i cukrem (jeżeli są świeże, radzę dodać bułkę tartą lub kaszę manną, żeby wchłonęła wodę z jabłek)
- drugą część:
1.jeżeli zamroźliśmy ścieramy na wierzch ciasta
lub
2.jeżeli schłodziliśmy rozwałkowujemy, kroimy w paski i układamy na wierzchu ciasta 'kratkę' - piec należy od 30 min do 45 min w zależności od rodzaju jabłek, wysokości i grubości ciasta w 180 stopniach



Wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń