Śniadanie mistrzów, w dodatku wakacyjne. Pancake'sy, ale... Z JAGODAMI. Jednym słowem-wyśmienite. Ciasto zrobiłam z mojego sprawdzonego tradycyjnego przepisu, do którego dodając cały czas lekko modyfikuję i tworzę jego nowe wersję.
Przepis podstawowy
Składniki:
- 1 szklanka mąki (lubię modyfikować jak wyżej wspomniałam i często mieszam np. do pół na pół żytnia i pszenna)
- 1 szklanka maślanki (znowu modyfikacje-spokojnie można dodać mleko, jogurt czy kefir WAŻNA JEST TU KONSYSTENCJA-powinna być dużo gęstsza niż na ciasto naleśnikowe, ale nadal 'płynna'
- 1 jajko (dla chętnych, można ubić na sztywno pianę z białek)
- 1 łyżka cukru (możemy pominąć, ale lepiej nie dodać więcej, bo będą się przypalać)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jeżeli ni ubijamy białka, jajko rozbełtać w misce z solą i z cukrem
- dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
- dodawać mieszając maślankę (lub nasz innych zastępczy składnik, dziś zrobiłam z mlekiem [1 szkl] i też wyszły dobre)
- jeżeli ubijamy białko należy dodać je na końcu i mieszać szpatułką lub łyżką
- na samym końcu dodać jagody ( u mnie mrożone-1/2 szklanki)
Smcznego :p !





Całkowicie się zgadzam, że jest to śniadanie mistrzów! Z jagodami to prawdziwa pychotka! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)