Takie oczywiste -kasza manna na mleku, a jednak ja bardzo ją lubię. Nigdy jej nie słodzę, dodaję łyżkę dżemu, zazwyczaj porzeczkowy lub morelowy produkcji mojej mamy. Dziś też z domowym dżemem, ale truskawkowym. No i mój extra dodatek wiórki koksowe. Ich kaloryczność w 100g przekracza kaloryczność nawet czekolady, ale łyżka wiórków koksowych to 6g, więc grzechu nie ma!
Składniki:
- półtorej łyżki kaszy manny
- szklanka mleka
- 1/2 łyżki wiórków kokosowych
- dżem
- zimne mleko wlewamy do garczka, wsypujemy mannę i wiórki kokosowe (dzięki wsypaniu kaszy do zimnego mleka nie będzie grudek), mieszamy
- gotujemy, po zagotowaniu mleka około 8 minut (u mnie), co jakiś czas mieszając
- miseczkę smarujemy dżemem, przekładamy naszą mannę


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz