środa, 23 lipca 2014
Szarlotka owsiana
A tak naprawdę owsiano- żytnia. Ta szarlotka to jednak wymysł, a taka dobra no i czy to wada czy zaleta bez pszenicy.
W tej wersji owsiano-żytnia, ale wykonywałam ją też tylko w tej owsianej wersji i sama nie wiem, która lepsza...
Składniki na spód:
-1,5 szklanki mąki żytniej)
-1 szklanka zmielonych drobno płatków owsianych
-1/3 szklanki cukru
-120 g masła
-1-2 łyżki wody
Składniki na kruszonkę:
-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka płatków żytnich
-1/4 szklanki cukru
-80 g masła
Wykonanie:
Mąki mieszamy z cukrem, dodajmy wcześniej roztopione i przestudzone masło i wodę. Zagniatamy-najpierw łyżką, potem ręcznie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i 'wygniatamy' z naszego ciasta spód.
Jabłka kroimy na kawałki (w zależności od gatunku - mniejsze lub większe kawałki).
Układamy na spodzie, posypujemy cynamonem. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią wierzch naszej szarlotki.
Ja piekłam w 180 stopniach przez 45 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)




hmmm isnpirujący przepis ;) zdziwił mnie brak białek w ciescie. zobaczymy co z tego wyjdzie. na zdjęciu wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń